Sunteti aici: Home » Media » Evenimentul Zilei - 2002.11.09

Evenimentul Zilei - 2002.11.09

"In Romania, nu toate societatile de paza au specialisti pregatiti la standardele necesare" zice vicepresedinte IBSSA, Constantin Buzatu

Constantin Buzatu, directorul unei firme de constructii din Arad si al alteia de protectie si paza, a ajuns in conducerea celei mai prestigioase asociatii internationale de protectie, paza si servicii de securitate, IBSSA.

Specialist in arte martiale, centura neagra cu 5 dani in karate shotokan si centura neagra in ju-jitsu, aradeanul militeaza pentru ca IBSSA sa ajunga si in Romania la statutul pe care il are in alte tari.

Ce inseamna, in lumea firmelor si organizatiilor de protecte, paza si servicii de securitate, IBSSA?
La ora actuala, IBSSA, care a fost fondata in Franta, in 1994, este o asociatie nonprofit, care are peste 1.200 membri din peste 60 de tari, peste 70 la suta din acestia fiind societati sau organe specializate in servicii de protectie.

IBSSA organizeaza cursuri de pregatire pentru membrii sai, dar se ocupa, prin sefii de departamente specializati, si cu antrenarea fortelor speciale din multe tari. De curand, de exemplu, la Budapesta, a avut loc un asemenea stagiu de pregatire, care s-a desfasurat la un poligon special al politiei maghiare, in colaborare cu sectia FBI pentru Europa centrala si de est.

IBSSA este singura asociatie care are dreptul de a antrena forte speciale din mai multe tari si care colaboreaza cu politiile si serviciile secrete, oferind asistenta si specialisti in diferite domenii, de la arte martiale, tehnici de autoaparare, pana la tir sau tehnici de conducere a masinilor de escorta pentru VIP.

Care este situatia in Romania?
La noi exista foarte multe societati de protectie si paza, dintre care nu toate au specialisti antrenati si pregatiti la standardele necesare.

Pentru un agent, de exemplu, este nevoie de pregatire speciala care poate dura de la trei la sase luni, dupa care acesta primeste un atestat care-l face apt pentru a participa la misiuni. La noi, asa se pregatesc oamenii si lucram in colaborare cu politia sau jandarmeria.

Dorinta mea este sa implementam si in Romania sistemul care functioneaza in alte tari, cum ar fi Ungaria, Germania, sau chiar Israel, iar Ministerul de Interne sa poata colabora cu noi asa cum colaboreaza alte ministere de interne cu structuri nationale ale IBSSA, in interesul cetatenilor.

In afara de partea de protectie, ce alte valente mai acopera IBSSA?

IBSSA are si o parte, sa-i spunem, sportiva. In perioada 14-18 noiembrie, la Riga, va avea loc editia a doua a Festivalului IBSSA si a Campionatului Mondial de Arte Martiale, ocazie cu care, pe langa competitiile care angreneaza, la kata si kumite, sportivi de la varsta copiilor pana la seniori, vor avea loc si seminarii pe diferite teme legate de arte martiale si tehnici de lupta.
Vor fi prezenti mari maestri in ju-jitsu, karate, Kung Fu vietnamez, ninjutsu, sambo, wrestling, box, kickboxing, care vor efectua antrenamente si vor prezenta diferite tehnici specifice.

La finele lunii, la Arad, in organizarea noastra, va avea loc un alt stagiu de pregatire, la care vor fi prezenti cu siguranta Giacomo Bertoletti, cel mai mare maestru in tehnici de autoaparare, presedintele Federatiei World Ju-jitsu, Roberto Gobbi, maestru de trageri, si Roberto De Ronzi, maestru in tehnici de autoaparare.

 

Autor: Sorin Trocan